36. Int. Rally Waldviertel 2016

Waldviertel 2016Waldviertel rally – závod, který je mixem šotoliny a asfaltu, závod, který Tomáš Pospíšilík absolvoval již dvakrát, avšak ani jednou nespatřil díky technickým problémům cíl…Letošní ročník přijel Tomáš složit reparát se spolujezdcem Karlem Žáčkem a osvědčeným vozem Peugeot 208 R2.

36. ročník Waldviertel rally obsahoval 163,66 km ostrých kilometrů rozdělených do dvou etap. Páteční etapa obsahovala 4 rychlostní zkoušky a sobotní dvojnásobek, tj. 8 rychlostních zkoušek. 

 

Waldviertel 2016 tým

AOP racing team  se do centra soutěže přesunul již ve středu a od čtvrtka se již začali jednotlivé rychlostní zkoušky najíždět. Předpověď počasí neslibovala zrovna modrou oblohu a bohužel se předpověď meteorologů vyplnila a po celou dobu soutěže, panovaly na místě velmi náročné podmínky nejen pro soutěžící, ale i pro jejich závodní speciály. „Na Waldviertel 2016 jsem se těšil, o to víc protože jsem zde už dvakrát startoval. Před závodem jsme test neměli, jen se auto projelo na polní cestě. Byl to nezvyk po roce znovu na šotolině„, říká Tomáš Pospíšilík.

V první etapě čekaly na Tomáše s Karlem  čtyři měřené rychlostní zkoušky. Dva  průjezdy klasické rychlostní zkoušky a dva průjezdy speciální RZ nazvanou „Rallyeshow“ o délce 1,2 km  Třetí rychlostní zkouška první sekce  musela být pro nehodu předjezdce zrušena, a tak se posádka rovnou přesunula na městskou rychlostní zkoušku. První den tak zakončil Tomáš s Karlem na 35. místě absolutně a 7. místě ve třídě.

Druhá sekce odstartovala v sobotu ráno úderem 8 hodiny ranní a hned první rychlostní zkouška Tomovi s Karlem vyšla a výsledkem byl druhý čas ve třídě. Následnou RZ dokázali kluci vyhrát a vypadalo to na postupné zrychlování. Stopka však přišla záhy….

„Snad každá rychlostní zkouška  byla rozbahněná a  na podkladu se střídal šotolina s asfaltem, který hodně klouzal. Během závodu jsem si na auto hodně zvykal, protože to byli mé první metry s Peugeotem 208 R2 na šotolině. Na kluzkém asfaltu jsem si vůbec nebyl jistý a tak jsem tomu přizpůsobil tempo. První etapa byla roztahaná a víc se čekalo, než závodilo, navíc se zrušila jedna rychlostní zkouška.

V druhé etapě ve čtvrté rychlostní zkoušce (RZ8), jsme museli odstoupit, pro poškození pravého předního zavěšení. Stalo se to v  pravé zatáčce, kdy jsme jeli ve stopě a v katu byl kus betonu, který vyčníval. Normálně se přes něj jezdilo, problém byl v tom, že jsem do zatáčky přijel bokem a tím trefil beton na bok kola, následoval náraz, který poškodil zavěšení. Kousek jsme pokračovali dál, ale nemělo to smysl a abych nepoškodil auto víc, raději jsem odstoupil. Je to škoda, v závodě jsme se zlepšovali a v závěru to mohl být pěkný výsledek. Nicméně než jsme odstoupili závod jsme si užívali a rychlostky byly krásné a i za to, co jsme odjeli, jsem si vzal zkušenosti, na kterých můžu stavět dál na tomto povrchu.“ hodnotí Waldviertel rally Tomáš Pospíšilík.

Příštím startem posádky bude 8. Mikuláš Zaremba Rally Slušovice 2016