Déšť i slunce takový byl 46. Rallye Český Krumlov 2018

Fajnšmekři přes počasí si na 46. Rallye Český Krumlov 2018 na své. Jezdci si však v pátek sáhli doslova na samé dno sil a soustředění. Českokrumlovská rally ukázala, že jí nedělá problém, jako již po několikáté, vytvořit během několika minut ze slunečného počasí průtrž s kroupami.

Po nevydařené a havarií zakončené rally Šumava Klatovy, přijela posádka Autokomplex Menčík Škoda Rally teamu, ve složení Tomáš Pospíšilík – Jiří Hovorka, složit reparát na 46. Rallye Český Krumlov 2018.

Již po seznamovacích jízdách bylo jasné, že tato rally nebude „procházkou růžovým krajem“, nýbrž velmi těžkou soutěží, se záludnými pasážemi. Protikatovací kolíky, nový asfalt na již tradiční rychlostní zkoušce „Malonty“ a doslova liják, to vše si zažil Tom s Jirkou již při najíždění… a to byl teprve začátek.

 

Páteční ranní obloha vypadala velmi slibně, slunečno a sem tam mráček. Taková byla i první rychlostní zkouška s názvem „RZ1 Super RZ České Budějovice 1 „, která se odehrála i v přímém přenosu na ČT4 sport.

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10207469169-svet-motoru/218471291263020-46-rallye-cesky-krumlov

Poté to zkoušce proběhl krátký servis a posádka se vydala na již „opravdové“ rychlostní zkoušky.  Těch na posádku Tomáš Pospíšilík – Jiří Hovorka čekalo ještě sedm, přičem RZ5 byla opět v Super RZ v Českých Budějovicích, ale nepřebíhejme.

 

„Český Krumlov byl pro nás doslova očistec. Nejhorší to bylo v první etapě, kdy ve druhé rychlostní zkoušce s názvem Ján, bylo díky průtrži mračen, místy problém udržet auto na cestě i v pomalé rychlosti. Do toho jsme měli problém se zamlžováním předního skla. Hned po startu RZ2 a RZ3, jsem defakto viděl metr před auto, časem se to sice zlepšilo, ale byl to šílený pocit. „ říká Tomáš Pospíšilík k první etapě.
 


 

Druhá etapa již byla mnohem lepší, počasí se ustálilo, ale i podle meteorologů mohlo kdykoli dojít ke změně. Po celou dobu závodu jsme tak volili co možná nejjistější volbu, jak pneumatik, tak v našem tempu. Po Šumavě nebyla jiná možnost. “ popisuje druhou etapu Tomáš a dodává „Bohužel jsme krom RZ Rožmberk netrefili ani jednou pneu ideálně, ale  během závodu jsme nechybovali a jeli na jistotu dovést auto do cíle a přitom nasbírat další ostré kilometry za volantem speciálu Škoda Fabia R5. Což je po nevydařené Šumavě plus pro nás.

 

Další zastávkou Tomáše Pospíšilíka s Jiřím Hovorkou bude 44. INA Delta Rally 2018. Tato rally má v Chorvatsku poměrně dlouhou historii a pro letošní rok připravili organizátoři na čistě asfaltovou soutěž s 156,92 km ostrými kilometry.  Závod se započítává krom domácího mistrovství i do Central Rally Trophy a Autokomplex Menčík Škoda Rally team u toho s Tomášem a Jirkou nebude chybět.