44. INA DELTA RALLY 2018

Další zastávkou Tomáše Pospíšilíka a Jiřího Hovorky v letošní sezoně, byla 44. INA Delta Rally 2018. Tato již tradiční chorvatská rally se jede v okolí hlavního města Záhřebu a nabízí jezdcům 156,92 ostrých kilometrů.

 

Poznávat nové tratě se do Chorvatska vydali Tomáš s Jirkou pod záštitou ACCR Czech Teamu se svou Škodou Fabia R5. Soutěž samotná byla rozdělená do dvou etap, kdy v pátek na jezdce čekalo i několik nočních rychlostních zkoušek.

Vstup do soutěže se Tomášovi povedl na výbornou a hned v první rychlostní zkoušce, kterou byla městská RZ v centru Záhřebu obsadil druhé místo. Hned po druhé, sice okruhové, ale již „klasické“ RZ, se Tomáš s Jirkou dostali do vedení, na kterém v první etapě přenocovali.

Závod v chorvatském Záhřebu byl krásný a zároveň to pro mě byla velká zkušenost. Startoval jsem zde poprvé a tak jsme před závodem absolvovali krátký test, kde jsme měli možnost vyzkoušet zdejší velmi klouzavý asfalt. První etapa nám vyšla výborně, a na kluzkém místním asfaltu zvolili správné tempo“ říká Tomáš Pospíšilík.

Druhá etapa obsahovala celkem 6 rychlostních zkoušek na třech úsecích. Bohužel hned v úvodu přišla skoro 4 minutová ztráta. „Ve druhé etapě následovali dlouhé rychlostní zkoušky na které jsem se velmi těšil. Bohužel hned na té první jsme dělali levé zadní kolo, což nás stalo první pozici“ říká Tomáš a pokračuje „Časová ztráta byla tak veliká, protože byl problém auto zvednout na zvedák, což se nakonec naštěstí podařilo a mi mohli v závodu, byť se ztrátou, pokračovat. Do další sekce jsme následně špatně zvolili pneumatiky, které se brzy začali přehřívat. Závod jsme tak dokončili na 5. místě celkově, což sice není špatné, ale po prvním dni jsme pomýšleli výše. Na druhou stranu jsme závod dokončili a získali spoustu nových zkušeností, což byl hlavní důvod zdejšího startu