Úspěšná Kopná, smolná Šumava

Pro Tomáše Pospíšilíka s Jiřím Hovorkou byl start na 24. Vančík Rallysprint Kopná 2018 testem před 53. Rallye Šumava Klatovy 2018. Cílem bylo získání co nejvíce poznatků a dalšího množství kilometrů za volantem speciálu Škoda Fabia R5.

Sedm rychlostních zkoušek, rychlá a zároveň velmi náročná trať,  68,91 ostrých kilometrů v okolí Slušovic, přesně taková byla letošní 24. Vančík Rallysprint Kopná 2018.

Do závodu jsme šli s cílem učit se. Rychlostní zkoušky byly opravdu nádherné a jelo se hodně vyrovnaně a rychle“ popisuje soutěž Tomáš Pospíšilík a pokračuje „Bylo skvěle absolvovat tak náročný závod. Na shakedownu jsem si vyzkoušel menší změnu sestupu, díky které jsem měl lepší pocit. Začátek závodu nebyl ideální, a ještě před odjezdem na první rychlostní zkoušku jsme řešili problém s brzdami, který jsme sice vyřešili, ale ne na 100%. Hned na první rychlostní zkoušce jsme ztratili několik vteřin po problému s ruční brzdou a opatrnou volbou pneumatik. Jednu chybu jsem vyrobil při druhém průjezdu Zádveřic, kde jsem šel příliš pozdě na brzdy do retardéru a musel couvat. Naopak mé potěšil 3. čas na RZ Kameňák, kterou jsem jel poprvé. Aź na drobné problémy fungovala Škoda Fabia R5 bezvadně a s Jirkou jsme si závod hodně užili.“

 

 

Po úspěšně zvládnutém rallysprintu na Kopné, se posádka Tomáš Pospíšilík – Jiří Hovorka  přesunula na Šumavu, kde se odehrál druhý podnik Mezinárodního mistrovství v rally 53. rallye Šumava Klatovy 2018. 161 ostrých kilometrů a velmi záludná noční sekce, to vše čekalo na posádku s číslem 19 startujícím pod patronací Autokomplex Menčík Škoda Rally teamu se Škodou Fabia R5.

Na Šumavu jsem se těšil, první etapu jsem znal z minulých let, ve druhé etapě byly RZ změněné nebo úplně nové.“ přibližuje své poznatky ze seznamovacích jízd Tomáš Pospíšilík a pokračuje „Ze začátku závodu jsem byl se svojí jízdou spokojen, jeli jsme bez chyb a v dobrém tempu. Výsledek tomu sice úplně neodpovídal, ale bereme tuto sezonu jako poznávací a tak výsledek není prozatím tolik důležitý. V prvním servisu jsem udělal změnu nastavení, auto bylo hned čitelnější a já se cítil mnohem jistěji za volantem. Bohužel v RZ5 přišla jezdecká chyba, kdy jsem do pravé zatáčky přijel o něco rychleji než bylo únosné a na výjezdu jsem se dostal levou stranou vozu na trávu. V následující levé byl protikatovací beton, kterému jsem se pokusil vyhnout, ale už jsem se nemohl vejít do následující levé a poslal jsem to rovně do pole. Ke naší smůle v té tmě nešel vidět příkop, který jsme tak trefili. Skončili jsme navíc tak nešťastně v autě zaklínění, že se nešlo dostat ven. Já měl kousek od dveří dřevěný sloup a Jirka příkop. Zůstali jsme v autě něco málo přes hodinu a bylo velké štěstí, že nás nikdo netrefil. Naštěstí rána nepoškodila kromě karoserie žádné další komponenty.“ popisuje důvody svého odstoupení Tomáš Pospíšilík.

 

 

Speciál Škoda Fabia R5 tak naštěstí neutrpěl větších škod a je připraven na 46. Rallye Český Krumlov 2018. Zde se Tomáš Pospíšilík objeví opět s Jirkou Hovorkou. Cílem bude  pokračovat ve sbíraní zkušeností s vozem Škoda Fabia R5 a vyvarovat se dalších chyb. 

46. Rallye Český Krumlov 2018 se uskuteční ve dnech 18. 5. – 19. 5. 2018, a na posádky bude čekat čistě asfaltový závod s 158,61 ostrých kilometrů.