14. Agrotec Petronas Rally Hustopeče 2018

Město Hustopeče leží v samém srdci jižní Moravy mezi Brnem a Břeclaví. Představuje vynikající výchozí bod pro milovníky vína i cykloturisty a jednou ročně se nachází v obležení rally fanoušků. Letošní datum“obležení“ připadlo na termín 15. – 17. června 2018.

Pořadatelé připravili pro posádky celkem 147,5 ostrých kilometrů, které avizovali jako asfaltové Všichni však víme, že ve vinicích najdeme i krátké šotolinové úseky, které jsou mezi jezdci velmi oblíbené.

 

 
12 rychlostních zkoušek ve dvou etapách, noční sekce a startovní číslo 21, přesně takový byl program posádky Autokomplex Menčík Škoda Rally teamu, Tomáše Pospíšilíka a Jiřího Hovorky s vozem Škoda Fabia R5.

 

První sekce obsahovala 6 rychlostních zkoušek, kdy se jeli tři úseky za světla a stejné tři úseky v noci. Bohužel se kluci nesvezli na sobotní nejdelší zkoušce s názvem Kurdějov, která byla jednou zrušena kvůli rozraženému retardéru a následném dlouhém čekaní na start. Druhý průjezd této rychlostní zkoušky byl zrušen po havárii „“S první etapou jsem spokojený, pěkný výsledek. Bohužel jsme se nesvezli na dvou hezkých rychlostkách, což je škoda. Jinak jsme si to ale užili a etapu zakončili na pěkném místě. Na poslední zkoušce jsme měli výlet mimo trať, zavadili jsme tam o keř a poškodili pravé dveře. Ale nic vážného, nechali jsme tam jen pár vteřin. V sobotu nás čekají dvě krátké zkoušky a jedna dlouhá, bude to náročné, ale těšíme se na to.“ takto okomentoval Tomáš první den rally Hustopeče.

Druhá – nedělní etapa obsahovala rovněž 6 rychlostních zkoušek na třech úsecích a nejdelší byla s názvem Horní Bojanovice – Diváky – Nikolčice s délkou 22,50km. Do druhé etapy odstartoval Tomáš s Jirkou jako osmá posádka a bylo jasné, že nás čeká krásný, ale perný závodní den. Aby toho nebylo málo, hned z rána se dostavil menší problém „Ráno jsme měli defekt, ale nevím, jak jsme k němu přišli. Žádný náraz, ani jsme nebyli mimo trať nebo velký kat, nechápu to. Uvidíme co na poslední sekci, musíme to probrat. Bude to asi těsné, budeme chtět jet rychle, ale ne za každou cenu.“ poznamenal Tomáš k první části nedělního dne. 38 ostrých kilometrů na třech rychlostních zkouškách, přesně tolik dělilo posádku Autokomplex Menčík Škoda Rally teamu od cílové šachovnice. 

A povedlo se, v cíli se posádka Tomáš Pospíšilík – Jiří Hovorka radovala z krásného sedmého místa absolutně a přestože šesté uniklo jen o 0,2s, panovala v týmu spokojenost. „Závěr byl hektický, bylo to těsné. Čekal jsem atak od Mirka Tarabuse a Karla Trojana, takže to byl hezký a dramatický závod. Raději jsme vezli dvě rezervy, ale hlavně jsme udělali malou chybičku v úplně poslední zatáčce, kde jsme byli delší a to bylo bohužel těch pár desetin. Rychlostní zkoušky s těmi šotolinovými úseky tu byly opět nádherné, užíval jsem si to, i když v první etapě jsme ztratili, ale byl to opravdu krásný závod.“ zhodnotil závod Tomáš.

Nyní už se posádka plně připravuje a píše rozpis na 45. Rally Bohemia 2018. Ta odstartuje pátečním shakedownem a posádka Autokomplex Menčík Škoda Rally teamu ve složení Tomáš Pospíšilík – Jiří Hovorka nebudou na startu chybět.